Un matrimoni musical benavingut

Oriol Vilella i Lluís Cartes commemoren 35 anys tocant junts amb entrades esgotades

Data: 01/03/2024

Un matrimoni musical benavingut

Es van conèixer als catorze anys al col·legi Sant Ermengol. L’Oriol venia del Janer per fer primer de BUP, el que ara seria tercer de segona ensenyança. El Lluís, que ja aporrejava la bateria i que tenia dos germans en bandes, el va contactar en saber que tocava la guitarra. En molt poc temps van ser “cul i merda”. S’escapaven de l’escola a l’hora de dinar per anar a tocar al local d’assaig a l’aparcament de la Plaça del Poble, on es passaven els dissabtes i també hi acudia el teclista Roger Casamajor.

I d’allí en va sortir el primer grup: ARTS, acrònim d’Andorra Rock Trascendental Swam. Aquella aventura efímera va donar lloc a moltes d’altres, que com si d’un puzle es tractés formen part de la història del rock andorrà. L’Oriol va anar als Broncobilly’s on va coincidir amb un altre dels sospitosos habituals, el baixista Óscar Llauradó.

El Lluís també va seguir el seu propi camí. Primer amb Arts Erótica amb el Roger i el David Pérez i després amb V Columna, la primera de les bandes en colar-se a la llavors hegemònica llista d’èxits de la ràdio espanyola: Los 40 principales. D’aquella aventura amb el David Micó i amb els germans grans Llauradó, el Jaume i el Xavi, va anar a Drac amb el seu germà Jan i on es retroba amb l’Oriol i l’Oscar, el petit de la nissaga Llauradó.

En una de les actuacions de Drac al mític Àngel Blau, el Jaume Fortó, llavors conseller de comú, els proposa que formin un grup per tocar al festival de jazz d’Escaldes. Neix La profunda histèria de Cartes, Cartes, Llauradó i Vilella. A aquella experiència improvisada s’hi sumaria Roger Casamajó, llavors teclista de Zilder Smirna, en substitució de Jan Cartes, i es convertirien el 1996 en els Hysteriofunk, la banda més longeva del país, un projecte cimentat en l’amistat i que ha resistit a totes les modes.

Però l’Oriol i el Lluís, tot i que aquest desenvolupa la seva carrera professional a Catalunya, toquen i toquen plegats en tot tipus de projectes. Tan aviat acompanyen el cantautor estatunidenc Paul Fuster i conviuen en els Fluxes, com impulsen el disc d’homenatge de Maurici Bellmunt o fan de músics d’estudi del Ladis B. «Som com un matrimoni benavingut -explica el Lluís- treballar amb l’Oriol és superfàcil i superenriquidor». Per al Lluís ha estat una de les principals influències. A través de l’Oriol, que amb un pare cantautor es movia en un ambient musical, ca descobrir molta de la música que l’ha marcat.

El Lluís ha fet carrera com a cantautor amb quatre discs en solitari, músic d’estudi i compositor per a peces teatrals, company de luxe de músics com Marc Parrot, Toti Soler o Juan Guerra. L’Oriol forma part dels Madretomasa, de Likantropika, ha fundat una escola de música, la discografia SEMM i el festival Jambo i ha estat durant molts anys la cara de l’Associació de Músics.

35 anys després d’aquell primer encontre al Sant Ermengol, l’Oriol Vilella i el Lluís Cartes han decidit fer-se un autohomenatge. Van estrenar el format al Poblet de Nadal i s’hi van sentir tan còmodes que aquest divendres el porten a la Fada. I que hi tocaran? "·Els temes de tota la vida, 15 o 16 cançons programades cronològicament i comentades amb dues guitarres i un teclat i veus treballades" , explica el Lluís.

Esperen rebre l’escalf dels col·legues, dels músics i col·laboradors en que han treballat els darrers anys en una sala "que sempre ens ha acollit, amb música en directe i un clima molt proper".

A partir d’aquí, la idea és sumar algun bolo més i passar per l’estudi per enregistrar algun dels temes del principi de tot. Cançons seminals de la història del pop-rock andorrà.

Notícies relacionades

Lavey grava tema i videoclip amb 'l'encaputxat de moda'

Lavey grava tema i videoclip amb 'l'encaputxat de moda'

Diumenge 21 de abril de 2024

'Super sad Boys', la col·laboració amb Sie777e, ja és a les plataformes digitals

Llegir més
Jere torna a la Fada amb noves cançons

Jere torna a la Fada amb noves cançons

Dissabte 20 de abril de 2024

El cantautor de Barcelona hi porta el seu pop-rock d'autor i influència del sud

Llegir més
L'Informal acull cinc propostes musicals aquest dissabte

L'Informal acull cinc propostes musicals aquest dissabte

Dissabte 20 de abril de 2024

Malisima, Heart to Heart, Manuel Fernández, L'últim concert del mon i Eugenia Correia acompanyen l'exposició de Juli Barrero

Llegir més