“La música augmenta els recursos neuronals”

Emmanuel Bigand és el director del Rolling String Quartet que aquest dijous actua al Teatre de les Fontetes de la Massana

Data: 28/02/2024

“La música augmenta els recursos neuronals”

D’on ve la seva passió per la música?

De cançons franceses, amb una passió des dels 5 anys per Jacques Dutronc, Antoine o Claude François; després, als 7 anys, una fascinació per la 5a simfonia de Beethoven.

I per la direcció?

Des de la voluntat de compartir amb el públic més ampli els apassionants descobriments que els científics hem entès sobre la importància de la música.

Quan i com es va crear el grup?

Aquest any celebrem el nostre 10è aniversari i estem encantats de començar aquest aniversari amb vosaltres a Andorra. Originàriament tocàvem en establiments per a gent gran. Més endavant, vam decidir crear el Rolling String Quartet i captar l’energia del rock amb els nostres violins i violoncels.

Quins valors representa el quartet?

La música és l’energia de la vida, i volem captar-la amb els nostres instruments acústics i compartir-la amb el públic. L’energia de les melodies ve de dins del músic i no de la intensitat del so.

Quines cançons interpretaran al Teatre de les Fontetes?

Som músics amb formació clàssica, però ens agrada retre homenatge a la música actual i tradicional, tan essencial en la vida quotidiana. Per tant, organitzem èxits de pop-rock, des dels Rolling Stones fins a Michael Jackson passant per Queen i Daft Punk.

És especialista en psicologia cognitiva; com afecta la música el cervell?

De moltes maneres: augmenta els recursos neuronals modificant la densitat de les connexions sinàptiques i millorant la conducció dels impulsos entre sinapsis. La música també augmenta els recursos neuronals de les persones sanes, i ajuda a lluitar contra l’envelliment cognitiu en la gent gran.

És cert que la música fa ballar les neurones?

Sí, la música és ritme, i tot és ritme al nostre cervell. Quan toques amb el peu un bon riff de Keith Richards és com si cada neurona comencés a ballar amb la seva veïna per fer una gran festa. Aquesta dansa secreta entre neurones ressona al cervell i produeix felicitat química.

Quin és l’impacte de la música en la fisiologia de nens i adults?

Fins i tot en dosis baixes (de 2 a 4 hores setmanals), la pràctica regular d’activitat musical té efectes beneficiosos en el desenvolupament cognitiu i psicoafectiu dels nens. La música també acompanya els adults al llarg de la seva vida i els permet afrontar els reptes.

Notícies relacionades

Lavey grava tema i videoclip amb 'l'encaputxat de moda'

Lavey grava tema i videoclip amb 'l'encaputxat de moda'

Diumenge 21 de abril de 2024

'Super sad Boys', la col·laboració amb Sie777e, ja és a les plataformes digitals

Llegir més
Jere torna a la Fada amb noves cançons

Jere torna a la Fada amb noves cançons

Dissabte 20 de abril de 2024

El cantautor de Barcelona hi porta el seu pop-rock d'autor i influència del sud

Llegir més
L'Informal acull cinc propostes musicals aquest dissabte

L'Informal acull cinc propostes musicals aquest dissabte

Dissabte 20 de abril de 2024

Malisima, Heart to Heart, Manuel Fernández, L'últim concert del mon i Eugenia Correia acompanyen l'exposició de Juli Barrero

Llegir més