Música per fomentar la donació de medul·la òssia

El Cor de Rock i Black and White Digital actuen en l'acte de conscienciació

Data: 18/09/2023

Música per fomentar la donació de medul·la òssia

Andorra participa aquest dilluns en una de les parades del Match Tour: Un tour per l'amor, per l'amor a la vida amb motiu del Dia mundial del  donant de medul·la òssia. La plaça Guillemó d'Andorra la Vella acollirà les diferents activitats organitzades pel ministeri de Salut en un esdeveniment que té com a objectiu sumar nous donants. 

Entre les actucions programades a partir de les 18:15h hi ha el grup Black and White digital, el cor de rock d'Encamp i els castellers d'Andorra. 

Black and white digital és una formació de nova fornada formada per Pablo Romero (bateria), Óscar Rodríguez (guitarra i veu) i Sergi Santín (guitarra i baix) que fusiona diversos estils com el funk o el jazz amb el rock.

L'esdeveniment compa amb el suport de l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (ATIDA), la Creu Roja Andorrana i l'Associació de Músics d'Andorra (ASMA)

La campanya està impulsada per la Fundació Josep Carreras i l’Organització Nacional de Transplantaments d’Espanya (ONT) i amb la qual també hi participa el Govern d’Andorra i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

El SAAS desplegarà un equip perquè les persones interessades rebin informació i puguin efectuar la primera extracció de sang per registrar-se a la base de dades de donants. El director assistencial del SAAS, Marcos Gutiérrez, ha relatat que el procés per ser registrat com a donant “és molt senzill”. Aquest es fa des del SAAS, sense haver de desplaçar-se i comença amb una petita extracció de sang, que després s’analitza per introduir la informació genètica del donant al registre. En cas que un donant sigui compatible amb un receptor, l’extracció es du a terme a un centre hospitalari de Barcelona.

La membre del patronat de la Fundació Josep Carreras, Júlia Carreras, ha explicat que l’objectiu de la Fundació és que la leucèmia sigui una malaltia curable per tothom i que tots els malalts puguin trobar el seu donant compatible. La coordinadora institucional de la Fundació, Núria Marieges, ha indicat que l’objectiu de la campanya ‘Match Tour’ és potenciar la captació de nous donants de medul·la per arribar a la xifra global de 500.000 persones inscrites al Registre de donants de medul·la òssia (REDMO).

Actualment a Andorra hi ha 460 persones registrades com a donants disponibles. El programa de donació de medul·la òssia, que es va iniciar el 2020, compta amb la col·laboració de Ministeri de Salut, el SAAS, el Registre de donants de medul·la òssia (REDMO), l’Organització Nacional de Transplantaments d’Espanya (ONT), l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i el Banc de Sang i Teixits (BST).

La medul·la òssia és el teixit on es troben les cèl·lules mare que produeixen totes les cèl·lules de la sang i del sistema immunitari. El trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang.

 

Notícies relacionades

Hector Romance dirigirà el nou videoclip del Cor de Rock

Hector Romance dirigirà el nou videoclip del Cor de Rock

Dimecres 05 de abril de 2023

S'enregistrarà al bosc de Beixalís, la Mina de Llorts, la caserna de Castellciutat i el port de Cabús

Llegir més
Gil Blasi: “Donem l'oportunitat a tothom de poder cantar en un cor”

Gil Blasi: “Donem l'oportunitat a tothom de poder cantar en un cor”

Dimarts 04 de abril de 2023

L’entitat acaba de signar un nou conveni amb el Govern, que suposa una subvenció de 22.000 euros anuals per als propers tres anys

Llegir més
El Cor de Rock compartirà escenari amb el Cor Vivace

El Cor de Rock compartirà escenari amb el Cor Vivace

Dilluns 03 de octubre de 2022

És una de les formacions de música moderna més prestigioses de Catalunya

Llegir més