Marc Pantebre parla i escriu de música

Presenta un llibre “per escoltar” que repassa la història del pop rock

Data: 23/04/2023

Marc Pantebre parla i escriu de música

Marc Pantebre, en qualitat de president de la Cambra de Comerç, era un habitual del programa Ara i aquí, el magazin matinal de Ràdio Nacional d’Andorra. Quan va esgotar el mandat va rebre una proposta deshonesta del conductor i director del programa, el periodista Àlex Lliteras. Volia que Pantebre, un melòman d’ampli registre, hi fes una secció periòdica sobre la història de la música rock i pop. D’aquelles col·laboracions i de la documentació que va reunir per preparar-les en surt ara el llibre Parlem de Música, que es va presentar dijous i que serà una de les novetats destacades del Sant Jordi andorrà

L’obra, un homenatge pòstum a Àlex Lliteras amb pròleg d’Oriol Vilella, repassa en vuit capítols la història del pop rock. El manual en dedica un d’específic al rock i un altre als Beatles i cadascun dels altres sis tracta una dècada. L’estructura es repeteix: una introducció de context, l’anàlisi sobre l’impacte dels canvis tecnològics, les tendències musicals rellevants, l’evolució dels artistes més representatius de cada període, una playlist amb codis QR a Spotify i a YouTube, el podcast que porta al corresponent programa radiofònic i una selecció dels 10 àlbums imprescindibles de la dècada.

La possibilitat de combinar lectura i escolta amb els codis QR porten l’autor a definir Parlem de música com un llibre "dual". Tots els detalls han estat pensats des de la mida de 31x31 centímetres, com els vinils, o un disseny, a càrrec de Pere Moles, que facilita la consulta i el trànsit de dècada a dècada.

"No sóc ni escriptor ni divulgador musical -vol deixar clar Pantebre- però amb va semblar que era interessant". I aquest divertimento li ha ocupat dos anys en què ha invertit incomptables hores en documentar-se. "He tingut grans alegries descobrint nous artistes o redescobrint-ne alguns pels quals en el seu moment havia passat de puntetes".

La música no és però només una afició, per Pantebre és la seva vida. Quan el negoci familiar El Tonet de la Música, que va arribar a tenir set botigues, va haver de tancar portes ofegat per la pirateria es va reinventar situant-se a l’origen de la cadena de valor. La passió pel jazz els va dur amb un company a fundar la discogràfica Elemental Music que ara serveix centenars de milers de vinils a tot el món.

Notícies relacionades

Lavey grava tema i videoclip amb 'l'encaputxat de moda'

Lavey grava tema i videoclip amb 'l'encaputxat de moda'

Diumenge 21 de abril de 2024

'Super sad Boys', la col·laboració amb Sie777e, ja és a les plataformes digitals

Llegir més
Jere torna a la Fada amb noves cançons

Jere torna a la Fada amb noves cançons

Dissabte 20 de abril de 2024

El cantautor de Barcelona hi porta el seu pop-rock d'autor i influència del sud

Llegir més
L'Informal acull cinc propostes musicals aquest dissabte

L'Informal acull cinc propostes musicals aquest dissabte

Dissabte 20 de abril de 2024

Malisima, Heart to Heart, Manuel Fernández, L'últim concert del mon i Eugenia Correia acompanyen l'exposició de Juli Barrero

Llegir més