Retorno Venoso, una banda d’activisme 'queer'

Ot Guillamet és guitarrista del conjunt que debuta amb el llarga durada 'Limfa'

Data: 12/09/2022

Retorno Venoso, una banda d’activisme 'queer'

Ot Guillamet és sociòleg de formació i músic d’afició. Forma part del grup català Retorno Venoso que acaba sortir de l’estudi de gravació amb un llarga durada transgressor i activista: Limfa.

Les vuit peces que s’inclouen en l’àlbum de rock alternatiu passen amb naturalitat d’un estil a un altre amb pessics de funk, de progressiu, de metal o, fins i tot, de pop. El castellà es la llengua amb que articulen la majoria de temes però també hi incorporen l’anglès i el català.

La reivindicació del món queer i  LGTBI és un dels trets identificatius de la banda que té com a cantant una persona no binària, una temàtica que s’expressa en peces com Metasexual o Yordi. També hi tracten qüestions més polítiques com el conflicte palestino-israelià a Rama de Olivo o més socials com l’aproximació a la frustració o l’aillament adolescent a Autolesión

La vida del grup no és fàcil. El gruix dels components és de Barcelona, l’Ot viu a Ordino i un altre company a Lleida. La millora de la tecnologia i l’esforç permeten mantenir la flama d’un conjunt que va tenir ocasió de presentar el disc a les festes de gràcia. "El directe és el que mola. Veure la gent ballar i passar-ho bé justifica la pèrdua de temps i diners que suposa tocar»

L’Ot va aprendre a tocar la guitarra amb l’Edu Cabrera (Green Note i Waver) com a mestre. Ja a barcelona, on va estudiar la carrera, va començar tocant versions hard rock. La necessitat de crear música propia es va canalitzar a través del seu millor amic que «tenia temes fets amb sa germana». Durant la pandèmia els van anar construint passant-se troços de cançons els uns als altres.

Amb els estalvis van contractar l'enregistrament del disc a l'Estudi La Vall de Santa Eulàlia de Ronçana. «Va ser una experiència ultraguapa- relata Guillamet- vam flipar amb l’equip i els professionals». L’Ot va intepretar a l'àlbum el baix, instrument que va aprendre a tocar en sis mesos, i la guitarra rítmica.

Amb els darrers ajustos, el grup ha quedat per Mo Benet (sintetitzadors i veus), Cosku Benet (baix i veus), Alex Ruggeri (guitarra solista), Imanol Fernández (bateria) i Ot Guillamet (guitarra rítmica)

En aquest treball, Retorno Venoso s’ha voltat d’artistes gràfics. La portada és obra de Nina i cada canço ha estat il·lustrada per un creador diferent: Mirna R. Zombie, Daina Roig, Ed Zumba, Borja Pony, Marpa Montané, Alessia Bayro, Emma i Nicasio Torres. El desig seria organitzar una exposició de les obres combinada amb l’actuació de la banda.

Notícies relacionades

“La música augmenta els recursos neuronals”

“La música augmenta els recursos neuronals”

Dimecres 28 de febrer de 2024

Emmanuel Bigand és el director del Rolling String Quartet que aquest dijous actua al Teatre de les Fontetes de la Massana

Llegir més
Els xinesos es bolquen en el Sax Fest

Els xinesos es bolquen en el Sax Fest

Dimarts 27 de febrer de 2024

Rècord de participació amb 190 concursants, 55 dels quals del país asiàtic

Llegir més
Puigcerdà programa Luz Casal, Amaral, Taburete i Estopa

Puigcerdà programa Luz Casal, Amaral, Taburete i Estopa

Dimarts 27 de febrer de 2024

Joan Dausà, The Tyets, Álvaro de Luna, Marlon i el Pot Petit completen el cartell del Summerfest

Llegir més